Scandal la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva. Credincioșii furioși, fără mască, se ceartă cu jandarmii

Distribuie acest articol:

A fost scandal azi-noapte la Iaşi, în faţa Catedralei Mitropolitane din Iași, un scandal care a continuat însă și miercuri, în ciuda sărbătorii. Oamenii s-au certat cu jandarmii, care nu i-au lăsat să intre în biserică să se roage la moaştele sfinte. Pelerinii s-au plâns că au venit degeaba de la sute de kilometri distanță şi le-au cerut jandarmilor să le arate legea care le interzice accesul în biserică. Din cauza pandemiei, autorităţile au decis ca anul acesta să poată intra la moaştele Sfintei Parascheva numai locuitorii oraşului Iaşi.

ACTUALIZARE ORA 12:00 Scandalul s-a întețit la Iași. Este un adevărat haos la Iași, în fața Catedralei Mitropolitane. Oamenii, fără măști, stau înghesuiți, huiduie și se ceartă cu jandarmii, cărora le cer socoteală că nu sunt lăsați să ajungă la moaște.

Credincioșii, înfuriați că nu pot primi împărtășania la slujba de miercuri

Miercuri dimineața, atmosfera din fața Catedralei Mitropolitane s-a încins din nou. După ce Înalt Preasfințul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a anunțat de pe scena unde se oficiază liturghia că nu se va putea da împărtășania pentru cei care asistau la slujbă, foarte mulți dintre oamenii care se aflau dincolo de gardurile de protecție, care nu au putut să intre în perimetrul securizat, au început să vocifereze destul de violent și au huiduit. Jandarmii au încercat să îi potolească, pentru ca slujba să se desfășoare în continuare în liniște. Nu toată lumea este multumită însă de măsurile restrictive care sunt în vigoare până joi inclusiv.

De altfel, de vineri, în fiecare seară, au venit oameni să protesteze față de aceste restricții și adesea i-au admonestat pe jandarmi, care nu fac altceva decât să pună în aplicare o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Deși s-a anunțat că în catedrală, până pe 15 octombrie inclusiv, vor intra numai cei cu domiciliul în municipiul Iași, au venit și oameni de la distanțe mari care au încercat să intre și să forțeze filtrele unde se fac verificări ale actelor de identitate. Nu s-a putut intra și discuțiile au degenerat. Jandarmii au încercat să aibă o abordare blândă și rațională, au vorbit despre omenie, nu au intervenit niciodată în forță și nici nu i-au sancționat pe cei care au protestat vehement în fața catedralei, deși mulți dintre ei nu purtau nici măcar mască. Jandarmii au dat până acum doar câteva avertismente după ce au vizionat imaginile din timpul protestelor, transmite corespondentul Digi24 la Iași.

Câteva sute de oameni așteptau la coadă, miercuri dimineața, ca să intre să se închine la moaște, în timp ce aproximativ 500 de oameni se aflau în fața scenei. Sunt cei cu buletin de Iași, care au putut intra.

Un sobor de preoţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, condus de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au oficiat rugăciuni şi au participat la primele ore ale dimineţii de miercuri la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.