Mai tare decât de mizeria fără margini și de toaleta din curte, copiii de la țară se sperie de școala online. Viceprimar: Stăm bine

Distribuie acest articol:

Buruieni, mizerie, geamuri sparte și aceleași toalete în curte. Așa arată școala la care ar putea merge la cursuri elevii din satul Luptători, comuna Frăsinet, județul Călărași. Situația nu este mai bună nici în comuna vecină. Copiii spun că sunt obișnuiți cu aceste condiții. Îi sperie însă gândul că școala se va face online, iar ei nu au telefoane, tablete și nici acces la internet.
Comuna Frăsinet are o școală cu clasele i-VIII, lângă primărie și alta doar pentru elevi din ciclul primar, în satul Luptători. Aceasta are și clase pentru copii de grădiniță. Ar trebui să fie îngrijită, dar pare uitată de toate autoritățile pământului. Tavanul de la intrarea-n clădire… e plin cu mucegai și igrasie. Parterul are ferestre termopan. Etajul iese-n evidență prin destule geamuri sparte. În spatele curții, lipite de magazia cu lemne, sunt latrinele. Mizerabile.

La doi pași de toalete e o cișmea improvizată din care curge apă continuu. Spațiul de recreere este plin de buruieni și gunoaie, iar niște foste bănci școlare, acum rupte, țin loc de mobilier exterior pentru odihnă.
Viceprimarul din Frăsinet zice că școala din satul Luptători are și toalete interioare pentru grădiniță și cadrele didactice. Iar din punctul său de vedere, pentru anul școlar care va debuta în septembrie, unitățile de învățământ din comună sunt pregătite.
Marea problemă este însă alta: jumătate din cei 200 de elevi care învață în Valea Argovei nu au acces la internet și nu pot face cursuri online.

Tabletele cu internet, promise de guvern, ar fi soluția izbăvitoare, dar, încă n-au ajuns. Și nici primăria n-a cumpărat, deocamdată, vreuna.

Costel Boitan, primar comuna Valea Argovei, Călărași: „Eu am câteva oferte oferte în primărie, de la diferite societăți, numai că nu mă încumet să le achiziționez încă, pentru că se vehiculează peste tot că guvernul României o să ne dea tablete gratuit. Să ni le dea mai repede! Pentru că copilul, cel care n-a avut deloc o tabletă, trebuie să se familiarizeze, să se obișnuiască cu ea”.

Dincolo de internet și de civilizație, și școala veche din Valea Argovei are toalete săpate-n curte. Fiecare e închisă cu lacăt. Și, măcar vizual, n-au nicio legătură cu latrinele școlii din satul Luptători. Și unele și altele sunt însă neconforme cu directivele sanitare impuse de autorități, acum, în vremea pandemiei.