Avertizare meteo: cod galben de caniculă în 22 de județe și în București. Vor fi 38 de grade Celsius și nopți tropicale

Distribuie acest articol:

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți dimineață, un cod galben de caniculă în jumătate dintre județele țării și în București. Avertizarea meteo este valabilă în zilele de 29 și 30 iulie. De asemenea, începând de astăzi, de la ora 12:00, până joi seară, a fost emisă o informare meteo de disconfort termic.

Meteorologii spun că în intervalul 28 iulie, ora 12:00 – 30 iulie, ora 20:00, valorile termice vor continua să crească, astfel încât vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în regiunile extracarpatice.

Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de peste 33…35 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar pragul critic de 80 de unități al indicelui temperatură-umezeală (ITU) va fi atins în zonele de câmpie și podiș din sudul și estul țării și local din vest.

Codul galben de caniculă este valabil în zilele de miercuri și joi, 29-30 iulie.

Astfel, în aceste două zile, vor fi caniculă și disconfort termic accentuat, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și local în Moldova.

Temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse miercuri și local joi, se vor situa peste 37…38 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar în cursul nopților temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

Prognoză meteo specială în București: 38 de grade Celsius și nopți tropicale

De asemenea, ANM a emis o prognoză meteo specială pentru capitala țării, în intervalul 28 iulie, ora 11:00 – 30 iulie, ora 22:00.

În intervalul menționat, valorile de temperatură vor continua să crească caracterizând o vreme călduroasă, caniculară în după-amiezile zilelor de miercuri (29 iulie) și joi (30 iulie), când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade (marți, 28 iulie), miercuri(29 iulie) se vor înregistra valori în jurul a 36 de grade, iar joi (30 iulie) vor fi 37…38 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. În cursul nopților, temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade (caracterizând nopți tropicale).

Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza atenționările meteo.