Marea Britanie suspendă tratatul de extrădare cu provincia chineză Hong Kong

Distribuie acest articol:

Guvernul Boris Johnson a anunţat, luni după-amiază, suspendarea cu efect imediat a tratatului de extrădare cu Hong Kong-ul, ca reacţie la aplicarea de către Beijing a noii legi privind siguranţa naţională în fosta colonie britanică.

„Impunerea noii legi privind siguranţa naţională a modificat semnificativ premisele aranjamentului tratatului de extrădare cu Hong Kong-ul”, a declarat ministrul britanic de Externe, potrivit Mediafax.

„Guvernul britanic a decis să suspende imediat şi pe termen nelimitat tratatul de extrădare”, a precizat Dominic Raab.

Guvernul de la Londra se teme că noua legislaţie privind siguranţa naţională aplicată în Hong Kong va permite extrădarea persoanelor în China continentală.

Zilele trecute, Statele Unite ale Americii au anunțat încetarea regimului economic preferenţial acordat Hong Kong-ului, un centru financiar internaţional. „Hong Kong va fi tratat ca şi China: niciun privilegiu special, niciun tratament economic special”, declara Donald Trump.

Preşedintele american a promulgat şi o lege care prevede sancţiuni împotriva oficialilor chinezi care aplică noile norme de securitate în Hong Kong pentru a suprima disidenţa.