Summit UE cu risc de eșec. Premierul Luxemburgului: „Europa nu este un aprozar, de unde fiecare alege ce dorește!”

Distribuie acest articol:

Este a treia zi de negocieri dificile privind planul de relansare a economiei Uniunii Europene după șocul provocat de pandemia de coronavirus, în valoare de 750 de miliarde de euro. Șefii de stat și de guvern se vor reuni din nou pentru deblocarea situației.

ACTUALIZARE duminică, 19 iulie, ora 18:00. „Europa nu este un aprozar, de unde fiecare își poate alege ce-și dorește”, a declarat premierul Luxemburgului, iar declarația sa aruncă o lumină asupra situației tensionate de la summitul UE. De trei zile, Bruxelles-ul este scena unor neînțelegeri cum rar s-au mai văzut în ultimii ani în sânul Uniunii Europene. 

„Trebuie să recunosc că Michel (Charles Michel, președintele Consiliului European – n.red.) nu are o sarcină ușoară. Rar am văzut în șapte ani opinii atât de diferite în atât de multe privințe. E trist că în 2020 trebuie să reamintim că UE se referă, dincolo de toate, la drepturi, valori, lucruri foarte importante. Nu putem accepta ca aceste valori, care reprezintă coloană vertebrală a Uniunii Europene, să fie puse la îndoială de unii. Fiindcă Europa nu este un aprozar unde îți poți alege ceea ce vrei. Europa se referă, mai presus de orice, la valorile pe care le protejăm”, a spus Xavier Bettel, premierul Luxemburgului.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European a publicat pe Twitter poze de la negocierile pe care Charles Michel le poartă din nou cu lideri din Europa, pe grupuri de interese. Într-una din fotografii, președintele Consiliului European discută cu reprezentanții Grupului de la Vișegrad, în altă fotografie Charles Michel stă la masă cu președintele Klaus Iohannis și premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

Klaus Iohannis, optimism moderat

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Bruxelles, că speră ca negocierile cu liderii europeni pentru planul de relansare economică la nivelul UE să se finalizeze cu un acord, dar a precizat că este „moderat optimist”. El se așteapta la negocieri care ar putea dura toată noaptea.

În ceea ce-l privește pe premierul bulgar Boiko Borisov, acesta a anunţat că susţine ţările membre ale Uniunii Europene care în discuţiile de la summitul de la Bruxelles privind planul de relansare economică au afirmat că doresc corelarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, o poziție cu care premierul Ungariei, de pildă, nu este de acord. Viktor Orban consideră că statele care nu acceptă normele statului de drept trebuie excluse din UE, nu sancţionate financiar. De aceea, el pledează pentru separarea abordărilor politice de cele economice. 

ACTUALIZARE Cancelarul german Angela Merkel a estimat că este „posibil” ca cei 27, reuniţi de vineri la Bruxelles, să nu ajungă nici duminică la un acord asupra planului de relansare post-coronavirus, asupra căruia se menţin divergenţe profunde, informează AFP şi dpa.

„Există multă bunăvoinţă (…), însă este de asemenea posibil ca astăzi (duminică) să nu se ajungă la niciun rezultat”, a declarat Angela Merkel la sosirea la summit pentru o nouă zi de negocieri pe care ea a calificat-o drept „decisivă”.

„Nu pot spune nici acum dacă va fi găsită o soluţie”, a insistat ea.


Cea mai mare problemă o reprezintă valoarea fondurilor neremabursabile – 500 de miliarde de euro a fost propunerea inițială a Comisiei Europene, apoi suma a tot fost modificată. Suedia ar fi avansat chiar o sumă sensibil mai mică – 150 de miliarde de euro.

Treptat, valoarea ajutorului economic a fost eclipsată de cererea Olandei, sprijinită și de alte țări, privind legarea banilor de respectarea statului de drept și de reforme structurale. S-a conturat astfel și o poziție adversă, reprezentată de Ungaria și sprijinită de Polonia, iar negocierile au intrat din nou în impas.

Duminică, președintele Consiliului European va prezenta o nouă variantă, după ce a stat azi-noapte târziu la negocieri cu președintele Franței, cancelarul Germaniei și țările reticente.  


ACTUALIZARE.  Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au decis să se întâlnească din nou duminică la prânz pentru a continua discuţiile pe marginea planului de relansare economică post-coronavirus. 

Dar liderii au eșuat și sâmbătă seară, pentru a doua oară, să ajungă la un acord. 


Blocajul de la summitul Uniunii Europene a continuat și sâmbătă la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state membre ale Uniunii încearcă să ajungă la un compromis privind planul de relansare economică după pandemia de coronavirus. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a înaintat o propunere de compromis: a modificat raportul dintre împrumuturile și subvențiile acordate statelor afectate de pandemie. Charles Michel vrea acum o reducere a subvențiilor cu 50 de miliarde de euro și o creștere a creditelor cu aceeași sumă.

Este o decizie prin care se urmărește în special liniștirea Olandei, țară care se opune unor granturi prea mari. 

Planul prevede, de asemenea, un mecanism de urgență, prin care fondurile să fie blocate în cazul în care un stat UE nu respectă reformele solicitate. Sunt lucruri asupra cărora cei 27 de lideri au discutat întreaga zi, în cadru restrâns. Observatorii se așteptau ca întâlnirea în plen să se prelungească până târziu în noapte, din moment ce există în continuare mari diferențe de opinie.

Cu toate acestea, o rază de speranță vine de la premierul Estoniei: „O înțelegere pare realizabilă”, a declarat el într-o intervenție la postul național de radio. 

merkel macron masca profimedia-0544508573
Angela Merkel discută cu Emmanuel Macron la summitul UE Foto: Profimedia

Pe lângă pachetul de relansare economică, liderii europeni trebuie să-și dea acordul final și pe bugetul de peste o mie de miliarde de euro al Uniunii, pentru următorii șapte ani.

Din surse apropiate discuţiilor, AFP, preluată de Agerpres, a aflat că planul prezentat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se bucură de o susţinere „importantă”, dar procesul de negociere este în continuare „dificil şi laborios”, afirmă o altă sursă a aceleiaşi agenţii.

Premierul italian Giusppe Conte a apreciat că negocierile sunt „mult mai dificile decât se aştepta” şi a menţionat chiar un „impas”, fără a face alte precizări. El şi-a manifestat nemulţumirea că „Olanda şi ceilalţi adepți ai austerității nu înţeleg necesitatea unei reacţii puternice”.

Un diplomat olandez recunoscuse deja că propunerea făcută în cursul dimineţii reprezintă „un pas în direcţia corectă”.

Alături de Olanda, din grupul statelor „austere”, care susţin acordarea unui volum cât mai mic de credite nerambursabile pentru ţările afectate mai grav de epidemia de coronavirus, se află Austria, Danemarca şi Suedia. Finlanda are de asemenea o poziţie apropiată de acestea.

„Aşa cum era de aşteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcţia bună şi a asta e cel mai important”, a declarat presei cancelarul austriac Sebastian Kurz.