Spitalele COVID din București au rămas fără locuri la terapie intensivă. Raed Arafat: sâmbătă se va depăși pragul de 800 de noi cazuri

Distribuie acest articol:

În spitalele din București pentru tratarea bolnavilor de COVID nu mai era, vineri după-amiază, niciun loc liber la terapie intensivă, a anunțat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, la Digi24. 

Este vorba despre Institutul Matei Balș, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, Institutul „Marius Nasta” și spitalul militar de campanie.

Este o situație care nu s-a mai întâmplat în București și intervine în ziua în care România a înregistrat un record absolut de îmbolnăviri în 24 de ore – 799 în întreaga țară. 

Numărul cazurilor din ATI era, în momentul anunțării datelor la ora 13:00, de 273 pe întreaga țară, dar între timp au mai crescut și se apropie de 280, a spus Raed Arafat la Digi24.

În aceste condiții, evenuale noi cazuri de COVID apărute în București care ar avea nevoie de terapie intensivă vor trebui transportate către alte localități unde sunt locuri libere la ATI, dar și Ploieștiul este aproape plin, a spus Raed Arafat, declarându-se „îngrijorat”.

O altă soluție în cazul în care în București apar între timp cazuri noi necesitând terapie intensivă ar fi să se facă loc fizic în spitale, să se amenajeze noi spații în care să fie aduse ventilatoare din stocuri. Dacă fizic nu este posibil să se amenajeze noi locuri în spitale, mai există și soluția unei unități mobile de rezervă, cu 12 locuri, care poate fi instalată lângă un spital.

Este consecința creșterii constante a numărului de îmbolnăviri zilnice, a explicat Raed Arafat, care a mai spus că din datele pe care le are până acum, sâmbătă probabil se va depăși în întreaga țară pragul de 800 de infectări noi în 24 de ore, posibil apropiindu-se chiar de 900. La o raportare intermediară de vineri de la ora 18:00, la care are acces șeful DSU, erau deja 866 de cazuri noi de infecții, iar până sâmbătă, la următoarea raportare, posibil să mai crească cu câteva zeci de cazuri, a explicat Raed Arafat.