Ludovic Orban acuză Ungaria că discriminează cetățenii români: Dacă nu renunță, trebuie sesizată Comisia Europeană

Distribuie acest articol:

Autorităţile de la Budapesta au introdus din nou reguli de tranzitare şi nu permit accesul cetăţenilor români care doresc să tranziteze Ungaria, în cazul în care aceştia nu au un contract de muncă în original. În consecință, premierul Ludovic Orban i-a cerut, marţi, ministrului de interne, Marcel Vela, să discute cu omologul său de la Budapesta, menţionând că, în cazul în care nu se va rezolva situaţia, trebuie sesizată Comisia Europeană.

„Domnule ministru Vela, din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de circulaţie. Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul în Ungaria, că autorităţile maghiare au instituit iar nişte reguli de tranzitare pentru persoanele fizice care călătoresc, nu în Ungaria. Înţeleg dacă vor pentru Ungaria, pentru cine se duce în Ungaria se instituie măsurile specifice de protecţie sanitară, cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii români. Solicitarea mea către dumneavoastră este să interveniţi de urgenţă pe lângă omologul maghiar şi să formulaţi o solicitare fermă privitor la asigurarea libertăţii de circulaţie. (…) Comunicaţi şi cu omologul maghiar şi, în cazul în care nu renunţă la astfel de măsuri discriminatorii, trebuie sesizată Comisia Europeană”, a declarat premierul, la începutul ședinței de guvern, potrivit Agerpres.

Marcel Vela i-a spus lui Ludovic Orban că miercuri după-amiază va avea o videoconferinţă cu comisarul european pe Afaceri Interne şi îi va transmite şi această problemă.