Guvernul se întrunește astăzi pentru a adopta hotărârea de prelungire a stării de alertă

Distribuie acest articol:

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi prelungirea stării de alertă, au precizat surse guvernamentale, potrivit Agerpres.

Anterior deciziei, va avea loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit programului premierului anunţat de Biroul de presă al Guvernului.

Premierul Ludovic Orban a declarat referitor la acest subiect, duminică, faptul că decizia de prelungire a stării de alertă nu este “o decizie politică”, ci una fundamentată în baza unor evaluări.

“Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Orban.

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: ″Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.

Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat ”în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.

Proiectul de act normativ privind prelungirea stării de alertă nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern afişată pe site-ul SGG.

Cu cât se va prelungi starea de alertă

În ceea ce priveşte perioada cu care s-ar prelungi starea de alertă, social democraţii spun că nu vor încă o lună. Pentru măsuri suplimentare de relaxare în hoteluri şi restaurante au venit cu un proiect de lege separat.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: “De ce un Guvern e de acord ca într-un spațiu închis să se joace păcănele și într-un alt spațiu închis să nu se țină slujbe. Când un guvern e cu dubla măsură, vă spun eu, asta e un singur lucru – corupție”

Ludovic Orban: “Eu m-am săturat de tarantela politică electorală pe care o face PSD. Pun în pericol viața şi sănătatea românilor. Instigarea în a nu respecta regulile, crează o administrație care împiedică eficiența autorităților în acţiunea de păzire a cetăţenilor”.

Alte proiecte pe listă

Pe agenda reuniunii guvernamentale, anunţată de Executiv, se află, între altele, un memorandum privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

Executivul urmează să adopte şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz care vizează punerea în acord a cadrului naţional cu Directivele europene în materie.