Paradoxuri din România: Cel mai nou spital construit în țară este gata, dar nu poate funcționa

Distribuie acest articol:

Pandemia a oprit deschiderea celui mai nou spital din România, abia construit și utilat foarte modern, la Mioveni. Fondurile pentru deschidere s-au cam dus, iar medicii argeșeni speră într-o intervenție care să le salveze spitalul, pentru ca apoi spitalul să-și îndeplinească menirea și să poată salva, la rândul lui, oameni.

Pandemia de coronavirus a venit exact în perioada în care conducerea Spitalului Orășenesc Mioveni trebuia să facă angajări și să renegocieze contractul cu Casa de Sănătate. Totul s-a blocat, iar banii au fost deja cheltuiți pentru noile necesități.

„Este echipament la nivelul anului 2018-2019. Are cel mai bun angiograf din regiune, în special pentru proceduri periferice. Să sperăm că o să dăm drumul la activitate”, spune managerul Spitalului Orășenesc Mioveni, Horia Trăilă, în timp ce ne arată echipamentele cu care este dotat spitalul.

„Sunt probleme financiare, avem nevoie de ajutor, asta este clar, ca să putem să repornim spitalul, să repornim sănătatea în zonă”, spune un medic al spitalului. 

Spitalul Orășenesc Mioveni a fost inaugurat anul trecut. Construcția lui a durat trei ani și jumătate și a costat 68 de milioane de euro. La începutul acestui an conducerea spitalului a început procedurile pentru darea în funcțiune a spitalului la capacitate maximă, dar a venit epidemia de coronavirus și totul a fost amânat, iar problemele de funcționare sunt acum disperate.

Spitalul are 23 de secții, dar sunt deschise doar 9

Horia Trăilă, managerul spitalului, explică: „Contractul cu Casa este încă la nivelul anului trecut. Noi în momentul în care doar ce începusem activitatea, așteptam cu înfrigurare intrarea în contract în această primăvară. Ne-a dat peste cap pandemia. Există un risc (ca activitatea acestui spital noi să fie blocată – n.r.), pentru că în momentul de față noi avem un număr mic de paturi în contract cu Casa. Era numărul de paturi existent în spitalul vechi, care avea 139 de paturi, din care 114 în contract cu Casa, or acum avem 250”.

Spitalul are 23 de secții, dar sunt deschise numai 9. Concursurile de angajare au fost anulate în perioada epidemiei.

„Eram în perioada de concurs, în care ni s-a anulat, din cauza stării de urgență. Practic, noi nu am deschis nici 50 la sută din capacitatea spitalului, din punct de vedere al personalului, nu este ocupat și nu funcționează. De exemplu, cardiologia. Din cele noi, am deschis chirurgia, maternitatea, neonatologia, pe care orașul Mioveni în ultimii 20 de ani nu le-a avut”, spune Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni. 

Situația este disperată, iar temerea este că s-ar putea să nu mai existe bani la un moment dat pentru funcționare. 

„Da, bineînțeles. Medicina este scumpă, iar medicina mai ales pentru boli infecțioase și terapie intensivă este foarte scumpă. Cheltuielile pe care le-am avut în față au fost cu multe zerouri”, spune managerul Horia Trăilă. 

Medicii sunt dezamăgiți

„Salarizarea s-a majorat în 2019 și 2020, la începutul anului. Deci, nu poți suporta. Normal, prin legea sănătății, salarizarea personalului medical trebuia să o asigure Casa de Asigurări, primăria asigură absolut tot, fără salarizare”, explică primarul din Mioveni, Ion Georgescu. 

Medicii sunt și ei dezamăgiți de situația în care se află spitalul.

Ruxandra Șain a plecat de la un spital din București, în urmă cu 2 luni, pentru a se angaja la Mioveni.

„Partea financiară practic ne blochează activitatea, nemaiexistând posibilitatea achiziționării materialelor sanitare cu care efectiv să lucrăm la patul pacientului. Și achizițiile merg destul de greu din punctul acesta de vedere, cred că se ivesc nu știu dacă neapărat blocaje, dar întârzieri în achiziționarea materialelor sanitare necesare. Neavând cu ce să achiziționezi materiale, practic nu poți să desfășori activitatea la patul pacientului, să-i faci tratamente. Nu credeam că se întâmplă, o vedeam așa, ca pe o instituție care nu are această problemă, dar s-a dovedit că nu există resursele acelea”, spune Ruxandra Șain, asistent coordonator al sectiei ATI.

„Este frustrant să ai un pacient în față, să ai cunoștințele  necesare să-l ajuți și să nu ai banii necesari să îl ajuți și e destul de greu să le explici oamenilor acest lucru, pentru că nu este vina lor. Încercăm, cum s-a întâmplat probabil și-n ultimii ani, cum au făcut și colegii mei de dinainte, pe românește, să improvizăm, să ne descurcăm, să ne ocolim, dar n-o să țină la infinit”, avertizează Marius Cătălin Ilie, medic specialist în chirurgie vasculară. „Fiind un spital la început, mai este nevoie de investiții pe partea de instrumentar”, adaugă el. 

Spitalul nou este aproape gol

Spitalul nou este acum aproape gol. Nu are pacienți, dar nici personal suficient n-ar fi, ca să-i trateze.

„Până acum am avut 10 pacienți, pe vascular”, spune managerul, în condițiile în care spitalul și-a început activitatea în decembrie. 

„A fost o perioadă grea, având în vedere că pe secția mea abia începusem activitatea când a venit primul ordin de izolare. Pacienții s-au rărit semnificativ. Am luptat, am fost împreună, am încercat să facem front comun și să luptăm cu această pandemie”, explică Marius Cătălin Ilie, medic specialist în chirurgie vasculară.

„Simt foarte mult problemele de personal. S-a tot vorbit de problemele financiare. Problema mea cea mai importantă este resursa umană. S-au organizat concursuri pentru ocuparea posturilor, însă pe starea de urgență concursurile au fost suspendate și atunci am rămas cu personal foarte puțin. Este vorba în mod special de medici. Ne lipsesc medici pe specialități foarte importante, anestezie și terapie intensivă, fără de care tot ce înseamnă secție chirurgicală funcționează foarte dificil sau spre imposibil”, explică Adela Șerbănescu, directorul medical al Spitalului Orășenesc Mioveni. 

Manager: „Am pierdut medicul anestezist pe care îl aveam. S-a speriat”

Pe lângă toate aceste probleme, spitalul a mai avut de trecut peste o provocare. Autoritățile au decis la începutul pandemiei să trateze pacienți cu COVID-19. Cadrele medicale au refuzat la început, unii medici chiar și-au dat demisia, dar până la urmă au acceptat provocarea. Deși spitalul nu avea secție de boli infecțioase, într-o săptămână a fost construită, într-o clădire de lângă spitalul nou.

„E un spital măcinat de COVID la propriu, toți cei care am muncit asigurând suport pentru cei din față suntem foarte obosiți. N-am avut weekenduri, n-am avut Paște, 1 Mai, s-a stat în spital, sincer, mai mult de 12 ore pe zi. Am pierdut medicul anestezist pe care îl aveam, singurul. S-a speriat”, povestește managerul Horia Trăilă.

„Toți cred că am fost speriați până la urmă. Nu pot să acuz pe nimeni că a plecat, până la urmă, fiecare om decide pentru viața lui, pentru sănătatea lui. Au fost colegi care s-au retras sau s-au dus în alte părți unde a fost nevoie de ei”, spune dr. Marius Ilie. 

Pentru menținerea pe linia de plutire a spitalului, autoritățile din Mioveni au apelat la ministrul sănătății, după ce spun că de la nivel județean nu au primit sprijin.

Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii, a venit personal să vadă spitalul. „Am vrut să văd la fața locului acest spital, o construcție deosebită, cu o dotare deosebită. În următoarea perioadă voi face o analiză în vederea dării acestui spital în folosul argeșenilor”, a promis Nelu Tătaru.