Ministrul ungar de Externe: Ne-ar prii dacă Ungaria n-ar fi tema campaniilor electorale din România. Ne dorim relații bune

Distribuie acest articol:

“Nouă ne-ar prii dacă Ungaria n-ar fi tema campaniilor electorale din România”, a declarat, la Cluj, Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Ungaria, potrivit Agerpres.

„Suntem absolut conştienţi de faptul că România se află în faţa unor campanii electorale. Aşadar, nouă ne-ar prii dacă Ungaria n-ar fi tema acestor campanii. (…) Se apropie ziua de 4 iunie. Noi, în relaţiile noastre cu România, bazăm aceste relaţii pe respectul reciproc. Dar acest respect reciproc înseamnă că acceptăm sau cel puţin înţelegem că acelaşi eveniment istoric poate avea altă însemnătate pentru două naţiuni diferite. Pentru noi, Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele momente ale istoriei Ungariei, ceea ce este un fapt istoric. Dar noi nu trebuie să avem o relaţie negativă, trebuie să acceptăm acest fapt istoric şi să clădim relaţii pozitive în viitor. Noi suntem pregătiţi pentru asta”, a spus ministrul ungar de Externe. 

Șeful diplomației din Ungaria a adăugat că roagă autorităţile din România să ajute minoritatea maghiară.

„Dorim să avem relaţii pozitive, bune, cu România, pentru că acesta este şi interesul comunităţii maghiare din România. Noi rugăm autorităţile din România ca să privească comunitatea de 1,5 milioane de maghiari din România ca o resursă valoroasă, care ne leagă pe noi, români şi maghiari, o resursă care îşi dă aportul la performanţele României. Aşadar, rugăm autorităţile din România să ajute comunitatea maghiară să-şi folosească emblemele naţionale, limba maternă şi să-şi păstreze tradiţiile”, a spus Peter Szijjarto.

De asemenea, ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România dorește o abordare pozitivă a relației cu Ungaria ca bun vecin și dorește revenirea la o relație de parteneriat strategic real cu Ungaria. El a făcut apel la reținere și discernământ în declarații.

“Ne dorim o abordare pozitivă a relației cu Ungaria ca bun vecin”, a declarat ministrul Aurescu.