Pașapoarte de sănătate, meniuri digitale și eticheta „Hotel fără Covid”. Cum se pregătesc țările europene pentru reluarea turismului

Distribuie acest articol:

Ţările europene au început să anunţe ridicarea restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus şi se pregătesc pentru reluarea turismului, aşteptând din partea Comisiei Europene măsuri omogene pentru protejarea turiştilor şi a angajaţilor. Ministrul turismului din Croaţia, Gari Cappelli, şi comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, au sugerat ca statele membre să lucreze împreună la o strategie armonizată cu privire la regulile de igienă, potrivit Agerpres.

O sursă din cadrul biroului lui Breton, citată de AFP, a susţinut că se doreşte ca recomandările să fie gata până la jumătatea lunii mai, astfel încât hotelierii, patronii de restaurante, operatorii turistici şi firmele de transport să poată lucra cu acelaşi set de instrumente.

Turismul reprezintă peste 10% din PIB-ul Uniunii Europene şi circa 12% din locurile de muncă. UE este destinaţia lider la nivel mondial, cu peste 40% din piaţă şi 562 milioane de sosiri internaţionale, cu nouă ani consecutivi de creştere susţinută, conform Ministerului spaniol al Turismului.

La Reuniunea miniştrilor Turismului din 27 aprilie, miniştrii de resort din Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Grecia, Malta, Cipru, România şi Bulgaria au prezentat o Declaraţie comună pentru a solicita Uniunii Europene un Plan de Recuperare, destinat atenuării impactului negativ provocat de COVID-19 şi relansării sectorului turistic european.

Miniştrii Turismului din UE au discutat şi despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă aşa-numitele „paşapoarte Covid-19” precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii, transmite DPA.

„Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate”, a spus Gari Cappelli.

Bulgaria vrea să deschidă sezonul estival la 1 iulie

Autorităţile bulgare plănuiesc să deschidă la 1 iulie sezonul turistic estival, în contextul crizei care afectează puternic acest domeniu din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat ministrul turismului bulgar, Nikolina Anghelkova, citat de TASS.

„Bulgaria are posibilităţi turistice bogate, de aceea sper că în final această criză ne va face pe toţi mai puternici. Din 15 iunie, şi posibil chiar mai devreme, vor începe pregătirile, iar de pe 1 iulie intenţionăm să deschidem sezonul turistic estival”, a spus Anghelkova, adăugând că „se discută problema înlesnirii regimului de vize pentru oaspeţii tradiţionali din Turcia şi Rusia”.