Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie. Spania a depăşit 4.000 de decese

Distribuie acest articol:

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie. Italia continuă să îşi plângă morţii. Sunt deja 7.503 persoane răpuse de coronavirus.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie

UPDATE 18:25 – Elveţia a depăşit pragul de 10.000 de cazuri de infectare cu coronavirus

Elveţia a depăşit pragul de 10.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, a anunţat joi guvernul, care intenţionează să detecteze grupuri de persoane în spaţiul public cu ajutorul telefoanelor mobile, relatează AFP.

În prezent, în Elveţia, ţară cu 8,5 milioane de locuitori, 161 de persoane au murit din cauza COVID-19 şi peste 10.600 au fost testate pozitiv, potrivit Oficiului Federal de Sănătate Publică.

Elveţia este a 5-a cea mai afectată ţară din Europa după numărul de persoane infectate, în urma Italiei, Spaniei, Germaniei şi Franţei, potrivit OMS. Din cele 91.400 de teste efectuate până în prezent în Elveţia, 14% au fost pozitive.

După ce a ordonat închiderea şcolilor, cafenelelor, restaurantelor şi a tuturor magazinelor cu excepţia celor alimentare, de sănătate şi de primă necesitate, şi după ce a interzis manifestaţiile publice şi private, guvernul elveţian a interzis vinerea trecută adunările, inclusiv “spontane”, cu mai mult de cinci persoane.

Momentan, cetățenii din Elveția nu sunt izolați la domiciliu.

UPDATE 18:20 – Măşti create cu ajutorul tehnologiei 3D în Bosnia

O mică comunitate s-a organizat în Bosnia, care este departe de a fi printre liderii noilor tehnologii, pentru a imprima în 3D măşti destinate personalului medical, aflat în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus, relatează AFP.

De câteva săptămâni în Bosnia, ţară săracă cu 3,5 milioane de locuitori, nu se mai găsesc astfel de echipamente în farmacii. Autorităţile au făcut comandă de măşti în străinătate, însă, având în vedere cererea mare la nivel internaţional, livrările riscă să întârzie.

Cu toate acestea, câţiva profesori şi studenţi de la Universitatea din Zenica, un mic oraş din centrul Bosniei, au început să fabrice măşti speciale folosind imprimante 3D, care sunt distribuite gratuit în spitale şi pentru personalul de pe ambulanţe.

Ei au avut ca model un tip de vizieră, al cărui design a fost oferit online gratuit de compania cehă Prusa, producător de imprimante 3D, şi au adaptat-o nevoilor momentului, în cooperare cu spitalul din Zenica.

Circa 180 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus până acum în Bosnia. Trei persoane au murit. Autorităţile au declarat stare de urgenţă şi au suspendat toate activităţile neesenţiale. 

UPDATE 17:40 – China raportează 67 de noi cazuri. Niciun caz în Wuhan