LIVE UPDATE. 158 de cazuri de coronavirus în România luni 16 martie, ora 10:00

Distribuie acest articol:

Potrivit bilanțului anunțat de autorități luni la ora 10:00, până acum, în România, 158 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus.

DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR DE LUNI, 16 MARTIE

UPDATE 10:35 – Fiica primarului din Deva, testată pozitiv pentru COVID-19

Fiica primarului municipiului Deva, Florin Oancea, a fost depistată pozitiv la infecţia cu virusul COVID-19 şi a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, potrivit unui anunţ făcut de tatăl ei pe pagina personală de Facebook.

Primarul, care este deja internat în spitalul din Timişoara pentru că a fost infectat cu noul coronavirus, a notat că testele efectuate în cazul soţiei şi al fiului său sunt negative.

„Soţia şi băiatul – rezultate negative, deci nu sunt infectaţi cu virusul COVID-19. Fata mea – din păcate, rezultat pozitiv – şi acum a ajuns alături de mine, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Şi-a făcut şi un selfie în ambulanţa care a adus-o, făcând semnul victoriei, draga de ea. Nu ne lăsăm! Cu credinţă şi speranţă vom trece peste toate încercările vieţii!”, a scris primarul, duminică seara, pe pagina sa de Facebook.
Primarul Florin Oancea, administratorul public al oraşului, Adrian David, şi deputatul PNL Lucian Heiuş au fost depistaţi pozitiv pe 14 martie, la testul pentru infectarea cu virusul COVID-19 şi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Cei trei au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat şi senatorul Chiţac, depistat pozitiv cu COVID-19.

Activitatea Primăriei Deva se suspendă pentru cel puţin 14 zile, începând de luni, după ce aproximativ 60 de angajaţi ai instituţiei au intrat în izolare voluntară la domiciliu pentru că au avut un contact direct cu primarul municipiului sau cu administratorul public al oraşului.

UPDATE 10:00 Potrivit comunicatului oficial, până luni, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Au fost înregistrate alte 19 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 4 în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timișoara și câte unul în București, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomița, Hunedoara, Galați şi Suceava.

Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 și 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare. În continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia, 2 dintre ele în Austria și Germania.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Inquam Photos / Octav Ganea
Pacienții, cu vârste cuprinse între 5 şi 71 de ani, fie au venit din zone de risc, fie au intrat în contact cu persoane infectate. Printre cele mai recente cazuri se numără fiica primarului din Deva. Fata a fost dusă la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, acolo unde se află și tatăl ei, după ce mai mulți membri PNL au fost testați pozitiv.

Pe harta îmbolnăvirilor a intrat şi județul Brăila, după ce două persoane plasate în carantină au fost testate pozitiv. Şi un bărbat de 34 de ani, aflat în carantină într-un hotel din Buzău, a fost diagnosticat cu COVID-19 și a fost trimis la Institutul Matei Balș din Capitală. Venise acum câteva zile din Italia cu mașina personală, însoțit de iubita lui. În cazul femeii, testul a fost negativ, dar ea rămâne în carantină.

Apar noi pacienți și în rândul personalului medical. O asistentă de la Spitalul Marie Curie a fost infectată. Ar fi intrat în contact, la începutul lunii, cu fostul ofiţer de poliţie internat iniţial la Spitalul Gerota. Până acum, bărbatul a infectat cel puţin 20 de persoane.

Doi medici din Constanţa, un bărbat și o femeie, el – manager al unei maternități private, au fost de asemenea diagnosticați. Au venit din Viena pe 7 martie și au intrat în contact cu mai multe femei însărcinate. Pe de altă parte, responsabilii au anunțat că nouă dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați.

sursa stirileprotv