LIVE UPDATE. Situaţia cazurilor de coronavirus din România, duminică 15 martie, ora 12:00

Distribuie acest articol:

Numărul pacienților confirmați cu coronavirus în România a ajuns duminică dimineaţa la 123, dintre care 34 în Bucureşti.

DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR DE DUMINICĂ, 15 MARTIE

10:40 Măsuri anunţate în penitenciare

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 30% din personalul care lucrează în program normal de lucru (8h/zi), cu excepţia celor care fac parte din sectoarele operativ, medical şi de intervenţie psihosocială, va rămâne la domiciliu, în baza unei planificări aprobate de directorul fiecărei unităţi. Personalul desemnat în procentul de 30% poate primi, în intervalul de timp alocat programului de lucru al unităţii, sarcini profesionale care pot fi îndeplinite de la domiciliu. Măsura nu aduce atingere siguranţei locurilor de deţinere sau misiunilor specifice şi promovează conduita preventivă asumată de instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.


La acest moment, în sistemul penitenciar nu sunt înregistrate cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 (noul Coronavirus responsabil pentru COVID-19), potrivit ANP.

10:20 Suspect de coronavirus, luat de salvamontişti de la Cabana Diham

Salvamontiştii au intervenit pentru transportul primei persoane suspectate de infectare cu coronavirus. Echipa Salvamont Braşov a transportat un pacient de la Cabana Diham până la ambulanţă.

”Salvamont, întotdeauna la datorie, pentru că pentru noi nu există «Nu vrem» sau «Nu se poate»! Prima intervenţie la un caz suspect de Covid-19 în zona montană fost realizată ieri, de salvamontiştii din cadrul Serviciului Salvamont al judeţului Braşov”, anunţă Salvamont România, pe pagina de Facebook.

Salvamontiştii au evacuat şi transportat o persoană din Cabana Diham până la ambulanţă.
 

Cabanele Diham și Malaiesti au fost închise temporar.

UPDATE 10:00 Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății informează că autoritățile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus.

Potrivit comunicatului oficial,această masură este posibilă deoarece Ordinul Ministrului Sănătății 428/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) permite exceptarea livrării în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe.

Prin această măsură decisă de autoritățile române, România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova.
 

 Agerpres

 Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă seară încă două cazuri de infectare cu noul coronavirus în Bucureşti. Bilanţul îmbolnăvirilor în România ajunge astfel la 123. În ţară, am intrat în aşa-numitul ″Scenariu 3″⁣ ceea ce înseamnă că avem între 101 şi 2000 de persoane cu COVID19.

Şi mai sunt în lucru peste 3500 de teste în spitalele din toată ţara. Numărul celor infectaţi va creşte, spun autorităţile, aşa că măsurile sunt radicale. Se poate declanşa în orice clipă ″Planul alb″⁣ în spitale, ceea ce înseamnă că sunt chemaţi medici de acasă, iar în centrele de boli infecţioase vor fi internaţi doar pacienţii în stare gravă.

Harta cazurilor de coronavirus din România în timp real

Click Aici pentru a vedea harta live cu cazurile de coronavirus din romania si din lume

Printre ultimele cazuri anunțate de autorități sâmbătă seară sunt și cinci persoane din Hunedoara, care au intrat în contact direct cu o tânără de 26 de ani, infectată, și care nu a respectat izolarea la domiciliu. Asta înseamnă că, până acum, ea a răspândit virusul la alte 11 persoane.

De la Timişoara vin veşti bune. Trei pacienţi s-au vindecat si au fost externati. Printre ei, şi tânăra de 26 de ani din Petroşani, care a ascuns ca venise din Italia şi a infectat 3 medici şi 3 pacienţ cu care venise in contact.